Střet zájmů – příběh bez konce

Když v roce 2005 vstoupila v platnost novela zákona o střetu zájmu, stanovila, že v obecních zastupitelstvech nesmí zasedat lidé, kteří vykonávají funkcí statutárního orgánu příspěvkové organizace obce a osoby oprávněné jednat za organizační složku obce. Když si to polidštíme, šlo o to, že v obecních zastupitelstvech podle toho to zákona nemají, co dělat ředitele škol, školek, muzeí, knihoven, domů dětí, kulturních domů či nemocnic, pokud je jejich zřizovatelem obec.

Ustanovení se tehdy dotklo i Polné a někteří zastupitelé museli rezignovat. A ti, co je měli bezprostředně nahradit, nemohli nastoupit, neboť byli podle tehdejšího ustanovení zákona také ve střetu zájmu. Museli nastoupit až další náhradníci.

Proč se poslanci rozhodli pro takové znění zákona? Většina z nich tehdy zastávala názor, že není vhodné, aby lidé, které zastupitelstvo potvrdilo ve funkcích a schvaluje rozpočty jejich organizací, mohli o této věci spolurozhodovat. Evidentně se tak dostávají do výhody oproti těm ředitelům, kteří v zastupitelstvu nezasedají. U všech hlasování, dotýkající ch se jejich organizace, se pochopitelně objevuje otazník, zda jednali skutečně férově.


více »»»

Proč nedělat ze železnice do Polné cyklostezku

Před prázdninami přišlo vedení radnice se skvělým nápadem – změňme roky nevyužívanou, a tím pádem v očích mnoha lidí zbytečnou, železniční trať z Polné do Dobronína na cyklostezku. Zatím vznikne pouze studie a její provedení zaplatí kraj.

Už jen pouhá studie však bude krokem zásadně špatným směrem a může skončit něčím, co naše město nevratně poškodí. A naše děti a vnuci nám za to určitě nepoděkují. Spíš budou nevěřícně kroutit hlavou, jak někoho napadlo připravit Polnou o moderní železniční spojení.

Polenská lokálka totiž není chátrající zbytečností, ale naopak šancí pro 21. století. Jen se na ni musíme začít dívat zcela jinak. Jako spojnice dvou nepříliš zalidněných sídel opravdu nemá valný význam a její obnova nedává smysl. Pokud ji však budeme vnímat jako naši bránu do krajské metropole Jihlavy, má železnice opodstatnění a muže život v Polné zlepšit a naše město zatraktivnit.


více »»»

Volební program 2022-2026

PDF Volební program (PDF, 3,7 MB)

Kandidující strany

Tváře naší komunální politiky V.

Ing. Libuše Vítková /SNK Polná – Dobrá adresa/ během letošního roku zpovídala lídry a vlivné osobnosti polenských stran a hnutí. Mluvili o Polné současné i o volebních programech do nastávajících komunálních voleb.
Rozhovory byly postupně zveřejňovány v Polenském zpravodaji.
Své názory a představy o dalším vývoji města Polná postupně sdělili:
Pavel Vencovský – ODS, Mgr. Vlastimil Matula – SNK Nezávislí pro Polnou, Mgr. Roman Vařejčka – SNK Společně pro Polnou, Mgr. Marie Tvrdíková – KDU-ČSL.
Ing. Libuše Vítková nazvala tento seriál rozhovorů Tváře komunální politiky I – V.
Páté pokračování vychází v říjnovém Polenském zpravodaji. Tentokrát spolu o polenské komunální politice a výhledech do dalšího volebního období rozmlouvala ženská část našeho SNK Polná – Dobrá adresa: Ing. Libuše Vítková zpovídala Libuši Kubovou.


více »»»

Volební leták 2018

PDF Volební leták (PDF, 3,5 MB)

© 2010–2022 Polná Dobrá adresa